GYIK

Miért kell öntözni?

Miért jó az automata öntözőrendszer?

Az automata öntözőrendszer előnyei

Automata öntözőrendszer működése

Mikor öntözzünk ?

Tévhitek és tévedések


Miért kell öntözni?

A korunk igényei szerint telepített gyepfelületek átlagosan napi 3-5 mm csapadékot igényelnek. A Magyarország középső részén lehulló évi csapadékmennyiség 500-600 mm körül van és ebben már benne van a téli időszak is. Ez önmagában is kevés, de a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a csapadék időben sem egyenletesen oszlik el. A nyári időszakban akár hetek telhetnek anélkül, hogy egy csepp eső is esne. Ezt nehezen vagy egyáltalán nem viselik el a házi kertek fűfelületei, növényei. Kertjeinkben hamar feltűnik, ha valahol eltérő színű a gyepfelület, nem beszélve a hiányos, esetleg beteg területekről. Mindenféle „varázslatokkal” ugyan lehet küzdeni ezen jelenségek ellen, de az éltető vizet helyettesíteni semmivel sem lehet!

Az öntözést nem lehet megúszni!


Miért jó az automata öntözőrendszer?

Az öntözést nem lehet megúszni! Ezt a véleményt szinte mindenki osztja, de a végrehajtás módjában már nem annyira egységesek a nézetek. Nem célunk minden embert meggyőzni arról, hogy automata öntözőrendszer nélkül csak rosszul lehet öntözni, de azt valljuk, hogy a locsolás és az öntözés bizony nem ugyanaz.

Az Esőkirály – automata öntözőrendszerek szaküzlete az utóbbival foglalkozik.


Az automata öntözőrendszer előnyei:

• egyenletes és rendszeres csapadék kijuttatás
• víz- és költségtakarékos
• emberi beavatkozás nélkül működik (időt takarít meg Önnek)
• alacsony fenntartási igény
• láthatatlan és nem zavarja a kert használatát
• alkalmazkodik az időjárási viszonyokhoz (megfelelő érzékelőrendszerrel)
• növeli az ingatlan értékétAutomata öntözőrendszer működése

Az automata öntözőrendszer üzemeltetésének legfontosabb eleme maga az öntözésre használt víz. Ennek a víznek a nyomása fogja a szórófejek kiemelkedő részét kitolni földalatti rejtekéből és a fúvókán keresztül megfelelő porlasztással kijuttatni a vizet. Nem kétséges, hogy ez egy remek találmány és a sok évtizedes fejlesztéseknek köszönhetően nagyon jó minőségű öntözésre képes.


Tegyünk egy rövid utazást elméletben a vízzel és érthetővé válik az egész.

A vizet a hálózatból vagy kútból vételezzük. Egy főcsapon keresztül az első fontos állomásunkhoz a szűrőhöz érkezünk. E nélkül nincs öntözőrendszer! Azt nem kell hosszan magyarázni, hogy kútból nyert vizet mindig szűrni kell, de a hálózatnál is fel kell készülni bizonyos szennyeződésekre. Gondoljunk csak egy esetleges csőtörésre. Ilyenkor még sok száz méterről is hozhat magával nem kívánt hordalékot a víz ami komoly dugulásokhoz vezethet. A szűrőből az osztószerelvényhez érkezünk, melynek kialakítása attól függ, hogy hány zónás (körös) a rendszerünk. Az osztóra vannak felhelyezve a mágnesszelepek. A mágnesszelep nem más, mint egy elektromos csap és általában 24V váltakozó feszültséggel üzemel (speciális változata 9V egyenárammal). A vezérlőből érkező jel hatására ez a csap kinyit és egészen a addig nyitva marad, amíg azt a vezérlő programra előírja. A víz ekkor áramlani kezd a mágnesszelep után kiépített csővezetékben, majd elérkezik a szórófejhez, ahol lehetősége van elhagyni a csövet. Erre a nyomása kényszeríti. Az első, amit tehet az, hogy a kiemelkedő részt a rugó ellenében kinyomja a tokjából, de még innen is van tovább. Akár spray, akár rotoros szórófejről van szó, a beszerelt fúvókán át távozik a víz. A víz nyomása a szórófej típusa és a beszerelt fúvóka együttes függvénye, hogy milyen messzire öntözünk. Vagyis mindig a területnek megfelelő szórófejet és fúvókát kell kiválasztani. Egy körön több szórófej is lehet, de mindig csak egy féle. Spray fejet nem keverhetünk a rotorossal! Minél több szórófejet tudunk egyszerre üzemeltetni annál olcsóbb lehet a rendszer, mivel kevesebb zóna lesz. Ez kevesebb mágnesszelepet, csövet és kisebb vezérlőt jelent. A szórófejek számán viszont nem lehet csak úgy változtatni. Nem lehet csak úgy megfelezni a számukat költséghatékonyság címén, mert az az egyenletes öntözés rovására megy! A televízióból sem vesszük ki a piros színt, hogy olcsóbb legyen, mert akkor torz, felemás képet kapunk. Az öntözőrendszert esőérzékelővel (vagy komolyabb időjárás figyelő eszközökkel) is elláthatjuk. Nagyon hasznos és nem drága berendezés. Ráadásul nem csak az esőzés idejére hanem akár napokra letiltja az öntözést a megfelelő körülmények között. Pl.: az eső után hosszan szélcsend van, borult, párás marad az idő.Mikor öntözzünk


Az öntözésre a legalkalmasabb időszak a kora hajnali órákban van, mivel ekkor a legkisebb a párolgási veszteség. Van ideje a víznek beszivárogni a talajba, viszont a kelő nap hamar felszárítja a maradék vizet, ezzel is elejét véve a gombás betegségek kialakulásának. Ez egy újabb érv a locsolótömlős megoldás ellen, amikor általában a késő délutáni órákban kerül ki  a víz, garantáltan egyenetlen eloszlásban. Érdemes 2 óra körül elkezdeni az öntözést, mely egy átlagos kertben 60-120 perc alatt lefut.

Így juthat jó öntözőrendszerhez!!! 


Tévhitek és tévedések


Kérjük, engedje meg, hogy fellebbentsük a fátylat néhány misztikusnak tűnő tényről az automata öntözőrendszerekkel kapcsolatban és nézzünk meg néhány alapvető hibát, melyeket mindenképpen kerüljünk el.

- Az automata öntözőrendszer drága                  Nem igaz!

Automata öntözőrendszere bárkinek lehet akinek szüksége van rá, még akkor is ha sokan azt hiszik, hogy ez csak a jómódúak kiváltsága. Van aki viszont azért nem akar, mert bonyolultnak tartja. Van aki, nem tud vagy nem akar tízezreket fizetni a telepítésért. Egy átlagos házikerti öntözőrendszer anyag ára sokszor egy ma kapható alsó-közép kategóriás televízió árával van egy szinten és az élettartama szinte mindig hosszabb.


- Nagy kert = drága öntözőrendszer                    Nem igaz!


A házikerti öntözőrendszerek árát sokkal inkább a terület szabdaltsága (pl. sok keskeny, hosszú sáv) befolyásolja, mint a mérete. Pl.: Ha egy kert 100m2,10x10 méteres területtel, akkor négy szórófej kell a tökéletes öntözéshez, ha szintén 100m2, de 3x33 méteres, akkor 24 szórófejre van szükség.

- A magasabb ár = jobb minőség                          Nem igaz!


De szép is lenne, ha az ár minden esetben tükrözné az értékét egy-egy portékának! A mi szakmánkban sincs ez másként. Mivel szaküzletünk nincs egyetlen gyártóhoz sem elkötelezve, élünk a lehetőséggel, hogy kiválasszuk az adott feladathoz a legjobb ár/érték arányú terméket. Magyarországon gőzerővel terjednek az automata öntözőrendszerek és ezzel együtt a beszerezhető anyagok kínálata is bővül. Ügyeljünk arra, hogy az irreálisan alacsony árú alkatrészek még az árukhoz képest is irreáliasan rossz minőségűek lehetnek! Láttunk már ilyet.

- Elég középre egy szórófej és kész is                 Nem igaz!

A második legrosszabb megoldás az öntözésre. Az első, ha nem is öntözünk. Az automata öntözőrendszer elemeit, kár erre a megoldásra fecsérelni. A kimondottan erre a célra kifejlesztett locsoló berendezéseknek is változtatni kell a helyét, de egyenletes csapadék kijuttatásról még mindig nem beszélhetünk. Pedig ez lenne az egyik fő célunk!