Gyep fenntartási tanácsok

A gyepszőnyeg ápolása

Néhány ápolási feladat elvégzésével a gondosan kiválasztott, hosszú élettartamú fűfajták tartós, erős és ellenálló gyepet eredményeznek, nem kell tartania ritkulástól vagy gyomosodástól. A gondozáshoz összeállítottunk egy egyszerűen kivitelezhető útmutatót:


Gondozási útmutató


A frissen lefektetett gyepszőnyeg
A lefektetett gyepszőnyeg azonnal alaposan be kell öntözni (kb. 25 liter víz/m2). Emelje fel a gyepszőnyeget és győződjön meg róla, hogy a gyepszőnyeg alsó rétegei és az altalaj is átnedvesedett.


Legyökeresedési, növekedési időszak

A leterítés után 2-3 hétig tartsa a gyepet nedvesen, öntözze kb. 20-25 liter/nm/nap mennyiségű vízzel.A leterítés után 2-3 hétig tartsa a gyepet nedvesen, öntözze kb. 20-25 liter/nm/nap mennyiségű vízzel.


Fűnyírás

  1. Első nyírás: kb. 6-8 nap után, amikor a fűszálak kezdenek megdőlni (vágási magasság 5-6 cm)
  2. Második nyírás: kb. 2-3 nappal az első nyírás után (vágási magasság kb. 4 cm)
  3. Rendszeres nyírás: tavasszal hetente 4-5 naponként (vágási magasság 3,5-4 cm, árnyékban 5-6 cm), tavaszi szezonon kívüli időszakban a pázsit fejlődésének függvényében 6-7 naponként.

Öntözés

A leterítés utáni 6. héttől kezdődően a gyepszőnyeget elegendő hetente 2-3-szor öntözni 25-30 l/m2 vízmennyiséggel (nagy kánikulában és szárazságban lehet sűrűbben, akár naponként locsolni).


Műtrágyázás

A leterítés előtt keverjen a talajba kb. 40-50 g/m2 indító műtrágyát. (Javaslatunk: Scotts NewGrass speciális, lassú lebomlású műtrágya) A frissen leterített gyepszőnyegre kb. 4-6 héttel a leterítés után szórjon 35-40g/m2 ún. fejtrágyát. (Javaslatunk: évszaktól függően Scotts Maintenance, StressConrol vagy PreWinter speciális műtrágya). A műtrágya kiszórása után a gyepet azonnal locsolja meg kb. 10-15 liter/m2 öntözővízzel. A nyári műtrágyázást végezze el legkésőbb augusztus végéig.


Tavaszi gondozás

Kb. március végén április elején lazítsa meg a gyep felületét, és műtrágyázza 3O-5O g/m2 műtrágyával (Scotts Maintenance ). Április végén szükség esetén gép gyepszellőztetést érdemes végezni. A második műtrágyázást kb. május közepe-végére időzítsük.


Őszi gondozás

Kb. október közepén szórja be 35-40 g/m2 mennyiségű műtrágyával a pázsitot ( Scotts PreWinter). A hópenész kialakulásának megelőzése érdekében szeptember elején-közepén szellőztesse a gyepfelületet, majd november elején-közepén végezzen gombaölő permetezést. A jól ápolt, lenyírt, egészséges pázsitfelület sokkal ellenállóbb a téli időjárással, és fertőzési lehetőségekkel szemben.